· 

Sterk voor wasbaar!

Ik weet het nog precies. Ik was zwanger van Floyd en ik vertelde mijn moeder dat ik een kinderwagen niet zo nodig vond omdat we hem zouden gaan dragen in een draagdoek. Mijn moeder riep toen uit; “Al dat hippiegedoe… Je gaat toch niet ook luiers wassen hè?”. “Nee joh!” Zei ik met een spottende lach. “Dat gaat me te ver, zo gek ben ik nu ook weer niet.”.

 

Nog geen jaar later bleek ik toch zo gek. Ik was wegwerp helemaal zat; aanbiedingen volgen, misgrijpen, poepexplosies, met de kinderwagen (leeg en kind in de draagdoek) door de regen naar de winkel lopen, de wagen volladen (want daar is zo'n kinderwagen dan wel handig voor) en vervolgens door de regen weer naar huis. Ik had er geen zin meer in. Dus ik ging het gewoon doen, die wasbare luiers!
Ik besloot een aantal pocketluiers aan te schaffen om uit te proberen. Ik was vastbesloten het te laten werken, ondanks dat Floyd aanzienlijk vaker een natte romper had. Na een paar weken stoeien had ik de truc door en was dat probleem verleden tijd. Ik was fan! Met de tijd ben ik zelfs alleen een grotere fan geworden.

Er zijn veel vooroordelen over wasbare luiers. Vooroordelen die ik zelf in eerste instantie ook had. Mijn eerste reactie was niet voor niets "zo gek ben ik nu ook weer niet". Ik had voor die vraag eigenlijk helemaal niet over wasbare luiers nagedacht en had er een enorm ouderwets beeld van. Ik zag mezelf al in de weer met veiligheidsspelden, luiers aan het vouwen en uitspoelen en daar had ik uiteraard echt totaal geen zin in. Maar de ontwikkeling van de wasbare luier heeft natuurlijk niet stil gestaan. Luiers vouwen is niet meer nodig en veiligheidsspelden zijn dat ook niet. Tegenwoordig is een wasbare luier net zo makkelijk om te doen als een wegwerpluier. Daarbovenop hebben wasbare luiers allemaal supervrolijke kleurtjes en printjes en zien ze er veel leuker uit dan al die wegwerpluiers. Ik draai ook mijn hand niet meer om voor het vouwen van een hydrofiel of het uitspoelen van wat dan ook, maar ik denk dat dat laatste sowieso hoort bij het ouderschap.
Goed. Naast dat velen er een ouderwets beeld van hebben, zijn er nog een aantal andere vooroordelen.

 • Wasbare luiers zijn duur. Je betaalt zo 15 euro voor een luier en je hebt er een heleboel nodig.

Wasbare luiers zijn inderdaad best een investering. Je zult afhankelijk van het systeem en of je nieuw of tweedehands koopt, toch tussen de 200 en de 600 euro kwijt zijn om volledig wasbaar te kunnen gebruiken, maar het wordt niet veel meer dan dat. De verdere kosten zijn zo'n 2 extra wassen in de week, dat kost ongeveer 100 euro per jaar. Wegwerpluiers zijn daarentegen voor de meeste mensen een wekelijkse uitgave die niet heel erg opvalt, maar op termijn veel duurder is. Milieucentraal heeft uitgerekend dat je per kind ongeveer 5300 wegwerpluiers nodig hebt tot zindelijkheid en dat dat gemiddeld 1300 euro kost. Tot de zindelijkheid (gemiddeld 3 jaar) kost wasbaar dus tussen de 500 en 900 euro tegenover 1300 voor wegwerp. 
En dat is op basis van 1 kind. In wegwerp kost een volgend kind ook weer 1300 euro terwijl je voor wasbaar alleen de extra wassen betaald. Daarnaast zou je wasbare luiers nog door kunnen verkopen. Wasbaar is in verhouding dus niet duur.


 • Wasbaar is helemaal niet beter voor het milieu, je moet alles wassen en dan gebruik je erg veel water en elektriciteit.

22 kilo per maand. Dat is hoeveel kilo wegwerpluiers je gemiddeld per kind weggooit. Wegwerpluiers vergaan amper en zijn vooralsnog slecht recyclebaar. In Nederland alleen al is dat jaarlijks 144 miljoen kilo afval dat wordt verbrand of ergens op een hoop komt te liggen. Volgens Milieucentraal zijn wasbare luiers 1.5 tot 2.5 keer beter voor het milieu. Hierin is het maken en wassen van de luiers meegerekend. Gebruik je een droger dan ben je zo'n 1,5 keer beter bezig en als je de luiers aan de waslijn hangt dus zelfs 2,5 keer. Wat veel mensen lijken te vergeten is dat bij het productieproces van wegwerpluiers ook enorm veel water gebruikt wordt. Daarbovenop komt nog het transport naar de winkel, en de verbranding van gebruikte luiers wat beide uiteraard niet klimaatneutraal is. Conclusie; wasbaar blijft beter voor het milieu.

 • Dat is toch hartstikke zielig. De hele dag die vieze natte stof om je billen, daar krijgen ze vast steeds uitslag van.

Dat zou je denken ja, maar dat valt enorm mee en er zijn ook oplossingen voor. Tegen een nat gevoel kun je bijvoorbeeld fleece inleggers gebruiken, die blijven droog aanvoelen als ze nat zijn. Daarbij verkleint wasbaar de kans op luieruitslag juist. Want wat veel mensen niet weten is dat er in wegwerpluiers chemicaliën zitten die de huid juist kunnen irriteren en allergische reacties kunnen uitlokken. Ook zorgen de stoffen in wegwerpluiers die voor een droog gevoel zorgen, ervoor dat de huid uitdroogt. Je huid is het grootste orgaan dat je hebt en wat je er tegenaan houd heeft effect op je hele lichaam; de chemicaliën die in de luiers zitten kunnen door je huid in je lijf komen en opgeslagen worden. Frans onderzoek heeft laatst uitgewezen dat er in verscheidene merken wegwerpluiers kankerverwekkende stoffen zitten, ikzelf zou die niet graag de hele dag tegen mijn billen aan hebben (diezelfde stoffen zitten ook in veel wegwerp maandverband, wat ik dus ook niet gebruik).

 

Het natte gevoel van een wasbare luier heeft trouwens ook voordelen; kinderen zijn gemiddeld eerder zindelijk. In wasbaar zijn kinderen zich er meer van bewust dat en wanneer ze poepen en plassen. En als je je meer bewust bent van hoe je lichaam werkt en wat het doet, kun je het ook beter reguleren. Het eerder zindelijk zijn is dan natuurlijk weer voordeliger voor de portemonnee en het milieu.

 • Luiers wassen is vreselijk veel werk en daar heb ik echt geen tijd voor.

Ik moet toegeven dat wasbaar op zich iets meer tijd kost dan wegwerp, maar het wassen is natuurlijk niet veel werk. Je moet alleen zelf de luiers in de wasmachine doen en ze uithangen als de wasmachine klaar is. De wasmachine doet het meeste werk.


Waar kost het dan wel meer tijd? Tsja je zult misschien een halve minuut langer bezig zijn met verschonen omdat het iets secuurder moet. Je zult iets langer bezig zijn omdat je wat onderdelen bij elkaar moet zoeken en als je een "ouderwets" luiersysteem gebruikt ben je wat tijd kwijt met luiers vouwen, maar je bespaart ook weer tijd op andere gebieden. Je hoeft geen aanbiedingen meer bij te houden, en niet meer met spoed naar de winkel als ze opeens op blijken te zijn. Wasbaar heb je altijd in huis. Zelfs als ik toch een kant-en-klaar wasbare luier te kort kom, omdat ze nog net niet droog zijn bijvoorbeeld, heb ik altijd nog wel een overbroekje en een hydrofiel in de kast. Hydrofiele luiers heten niet voor niets 'luiers' natuurlijk.

 • Dat is toch onhygiënisch. Die luiers liggen daar maar een tijd te stinken en dan moet ik ze in de wasmachine doen. Met poep enzo in de machine... Jakkes!

De gemiddelde luieremmer met wasbaar ruikt uiteraard niet viezer dan een met wegwerp. Ikzelf vind wegwerp zelfs erger stinken omdat daar ook nog een gore chemische lucht vanaf komt. Als je een waszak in je luieremmer hebt, hoef je de wasbare luiers ook niet meer aan te raken als je ze in de wasmachine doet. In ieder geval niet meer dan wanneer je een zak vieze wegwerpluiers in de afvalcontainer zou gooien. Er komt ook niet een enorme hoeveelheid poep in je wasmachine. Poepluiers van een kindje dat nog enkel borst of kunstvoeding krijgt is volledig wateroplosbaar en spoelt zo weg. Die luiers gooi je dus wel gewoon met poep en al in de wasmachine. Maar als je kind vaste voeding krijgt is het slim om een inlegvel te gebruiken. Dat vel gooi je dan wel in de prullenbak als er poep in zit en de luier gaat gewoon in de was. Als er alleen geplast is kun je het inlegvel mee wassen en nog een keer of wat gebruiken. Er zijn ook wasbare inlegvellen, deze schud je uit boven de wc en die gooi je dan ook gewoon bij de was.

 

Een ander poepprobleem wordt juist veel minder door het gebruik van wasbare luiers. Namelijk de poepexplosies.

Als je al een baby hebt ken je het vast. Meestal gaat het zo; intense blik, “Euh…”, Plfffffrrt, opgeluchte glimlach. Jij weet gelijk hoe laat het is. Voorzichtig pak je je kindje op en Ja hoor, de poep zit tot in de nek… Met wasbaar heb je dat niet (typ ik terwijl mijn kids net buikgriep gehad hebben en de diarree als water hun luier uit liep). Ok ok… Bijna niet. De elastieken in de rug en om de benen zorgen ervoor dat poep netjes binnen de luier blijft. Eigenlijk heb je dus minder poep om uit te spoelen als je wasbare luiers gebruikt.

Helemaal niet zo gek dus, die wasbare luiers! Ik zie vooral voordelen. Heb je nu ook interesse gekregen in wasbare luiers en heb je nog vragen? Je kunt ze stellen in de reacties of in een pb’tje. Als je graag uitgebreidere uitleg wilt en wilt zien en voelen wat wasbare luiers nou zijn, dan kun je een gratis luierconsult aanvragen bij www.bamboobaby.nl. Er zijn luierconsulenten door heel Nederland.


bronnen: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/luiers/

                https://www.ad.nl/buitenland/franse-babyluiers-bevatten-verboden-chemicalien~a20a9584/

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Martijn (zondag, 17 maart 2019 09:56)

  Mooi helder stuk! Leuk geschreven!

 • #2

  Annie Ensing (zondag, 17 maart 2019 10:32)

  Leuk verhaal, leest lekker weg!

 • #3

  Sander (zondag, 17 maart 2019 13:29)

  Wij hebben ook altijd wasbare zwemluiers gebruikt. Kijk maar eens op www.zwemluierspecialist.nl