· 

Luiersystemen

Na mijn artikel ‘sterk voor wasbaar’ van vorige week is iedereen natuurlijk overtuigd van de voordelen van wasbare luiers en willen jullie ze zelf ook gaan gebruiken voor jullie koters. Als je al een beetje aan het Googelen bent geweest, ben je nu misschien al volledig de weg kwijt. Er zijn tegenwoordig zo enorm veel opties binnen wasbare luiers, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Honderden merken, verschillende systemen et cetera et cetera et cetera. Ik ga jullie in dit artikel een stukje op weg helpen.

Alle wasbare luiers maken gebruik van hetzelfde principe; ze hebben een gedeelte dat vocht absorbeert en een gedeelte dat vocht tegenhoud. That’s it. Simpel toch! Maar dan wordt het ingewikkelder. Er zijn namelijk verschillende systemen; tweedelig, wat je in twee delen om doet, en eendelig, wat je in één deel om doet. Voordeel van een eendelig systeem is uiteraard dat je het sneller om kan doen, maar een tweedelig systeem is weer minder lekgevoelig. Binnen deze systemen zijn er nog een aantal soorten die ik nu toe ga lichten.

Eendelig All in One (AIO)

De naam zegt het al; een AIO is een luier met alles in 1, het absorberende deel en het waterdichte deel zitten aan elkaar vastgenaaid. Een complete luier die je in zijn volledigheid om doet. Voordeel van deze luier is dat hij erg eenvoudig in gebruik is; het is evenveel werk als een wegwerpluier. Ook zijn ze over het algemeen heel slank. Ze hebben uiteraard ook nadelen, ze zijn bijvoorbeeld meer lekgevoelig. Overdag als er niet zoveel tijd tussen verschoningen zit, is dit geen probleem natuurlijk, maar deze luiers zijn niet geschikt voor ‘s nachts. Een ander nadeel is dat ze niet los van elkaar gehaald kunnen worden om te drogen.

Eendelig Pockets

Een pocketluier is een luier met een pocket (duh…). Het is een broekje met een opening waar je boosters in kunt doen. Voordeel hiervan is dat je zelf kunt bekijken hoeveel absorptie je nodig hebt en dat je ze gemakkelijk om kunt doen. Afhankelijk van hoeveel boosters je er in doet zijn het ook slanke luiers. Een voordeel ten opzichte van een AIO is dat je ze uit elkaar kunt halen voor het drogen en dat ze daardoor vaak een kortere droogtijd hebben. Nadelen zijn dat je boosters in de opening moet priegelen en dat ze ook gevoeliger zijn voor lekken. 

 

Eendelig Snap in One (SIO)

Een SIO lijkt al iets meer op een tweedelig systeem. Het bestaat uit een waterdicht overbroekje en een absorberende booster die je in het overbroekje vastklikt met drukknoopjes. Het wordt ook wel een All in two genoemd omdat er ook versies zijn waarbij je de booster alleen in het overbroekje legt en niet vastdrukt. Het fijne aan SIO luiers is dat je de overbroekjes meerdere keren kunt gebruiken en alleen de booster steeds in de was gooit. Ze zijn ook minder lekgevoelig dan AIO en pockets doordat het overbroekje niet helemaal vast zit aan de booster. Een ander bijkomend voordeel is dat de overbroekjes ook over hydrofielen, prefolds of dergelijke gebruikt kunnen worden. Een nadeel is dat ze minder absorberen dan een tweedelig systeem.

 

Tweedelig Vouwluiers

Dit lijkt het meeste op het ouderwetse hydrofielen vouwen. Dat is ook éen van de opties trouwens, gewoon hydrofielen vouwen. Er zijn nog andere versies; prefolds en strikluiers. Een prefold bestaat uit laagjes op elkaar genaaide stof, je vouwt deze om de billen van je kind heen en zet hem vast met een luierklemmetje (denk aan zo’n verbandklemmetje). 

Een strikluier is een lange lap stof die je ook om de billen vouwt en dan vaststrikt met de linten die er aan zitten. Ikzelf heb de linten er afgeknipt omdat die de hele tijd in de knoop raakten in de was, en maak hem vast met een luierklemmetje. Vervolgens gaat er over de hydrofiel, prefold of strikluier nog een overbroekje. Voordeel van een vouwsysteem is dat het altijd past, hoe klein of groot je kind ook is. Daarnaast is het goedkoop en droogt het erg snel. Nadeel is dat je moet vouwen en dat je het in twee keer om moet doen.

Tweedelig Voorgevormd
Een voorgevormde luier is een volledig stoffen luier die je vastmaakt met klittenband of drukknoopjes. Over deze luier gaat nog een waterdicht overbroekje.

Dit is het systeem dat over het algemeen het meest absorbeert en het minst lekgevoelig is. Deze luiers zijn uitermate geschikt voor de nacht. Het grootste nadeel is dat het een erg groot pak om de billen is. Dit is ’s nachts over het algemeen geen probleem, maar overdag kan het tegenstaan. Daarnaast drogen ze ook behoorlijk langzaam. 

Het valt eigenlijk best mee. 5 systemen met elk voor en nadelen. Ik gebruik alle systemen door elkaar en heb van alle systemen verschillende merken luiers. Op sommige momenten heeft de ene luier de voorkeur boven de andere, maar ik ben van alle systemen tevreden. ’s Nachts gebruik ik een voorgevormde luier, op een dagje weg gebruik ik vaak SIO, voor de oppas AIO of pockets en gewoon thuis gebruik ik veel vouwluiers.

 

Denk je nu ik zou dat best willen uitproberen, maar gelijk kopen zie ik niet zitten. Bij www.bamboobaby.nl kun je losse luiers huren of een pakket leasen. Zo kun je naar hartenlust verschillende systemen en merken proberen zonder dat je er aan vast zit.

Heb je nog vragen over een systeem of over wasbare luiers op zich, schroom niet ze te stellen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0