· 

Festivalkids

Je kind mee naar een festival. Vreselijk onverantwoordelijk. Harde muziek, mensen die dronken of high zijn, en slapen in een tentje. Dat kan toch niet?! Of wel?

 

Natuurlijk kan dat! Het is zelfs hartstikke leuk! Oké festivals als Pinkpop of Mysteryland zijn misschien niet heel geschikt, maar er zijn genoeg festivals waar je je kinderen heel goed mee naar toe kunt nemen.
Floyd zijn eerste festival was foodtruck festival TREK toen hij 2 maanden oud was. Logan was nog geen 4 maanden toen hij een heel weekend mee ging naar Keltfest in Vijfhuizen. 

Een dag naar een festival gaan is natuurlijk simpel. Dat is gewoon een gezellige dag uit, zoals een dag pretpark of dierentuin. Maar ook met je kids op een festivalcamping gaat goed. Het is niet heel anders dan kamperen met kinderen.
Je pakt een tent in, het hoeft niet eens een grote tent te zijn. Afgelopen Keltfest stond er naast ons een gezin dat met zijn drie in een mini pop-up tentje lag. Kan prima! Persoonlijk vind ik het wel fijn als ik kan staan in de tent, dus wij hebben een iets groter exemplaar.

Ook slapen is geen gedoe. Wij hebben in de tent een tweepersoons en een eenpersoons luchtbed liggen. Ik lig met Floyd en Logan op het tweepersoons en Martijn ligt op het eenpersoons. Voorheen hadden we voor Floyd een Deryan tentje als eigen bedje in de tent. Als je een kind hebt dat gewend is alleen te slapen kan dat fijner zijn, ik vind het niet handig.
Het kan koud worden in een tent ‘s nachts. Zorg dus dat je genoeg mee hebt om warm te blijven. Wij nemen altijd een grote hoeveelheid schapenvachten, wollen dekens en wollen kleding mee. De jongens krijgen voor de nacht een romper, legging, shirt, salopette en sokken aan. Alles van wol. Zo blijven ze lekker warm als ze de dekens van zich af schoppen (wat ze dus echt altijd doen).

Wat slapen op een festival iets moeilijker maakt is het geluid overal. Mensen die nog even een afterparty op de camping doen zijn niet te voorkomen. Ga met je kind(eren) naar bed voor de camping volloopt. Duh… kinderen willen sowieso vroeger naar bed. Logisch dat je eerder naar bed gaat. Maar ik ken genoeg ouders die het enorm tegenstaat om de festivalgezelligheid te missen. Maak het dan op de camping gezellig! Zet je tent op bij andere ouders met kinderen die vroeger naar bed gaan. Als dan de kinderen naar bed zijn kun je met hen kletsen, kaarten of wat dan ook. Je mist misschien een bandje, maar je mist niets van de gezelligheid. 
Als je dat niet wilt of als je geen gezinnen kunt vinden, draag dan je kind in een draagdoek of draagzak. Je kind valt vanzelf in slaap en jij kunt tot het einde mee feesten.

Er zijn eigenlijk maar een paar dingen die je extra of anders moet doen als je met kinderen naar een festival gaat:

  1. Gehoorbescherming meenemen. Over het algemeen is er behoorlijk luide muziek op festivals en kinderoortjes zijn heel gevoelig. Je wilt uiteraard voorkomen dat je kind al op jonge leeftijd een gehoorbeschadiging oploopt en daarom is goede gehoorbescherming belangrijk. Gehoorbescherming is er voor alle leeftijden. Voor de allerkleinsten heb je EMS4bubs of Alpine Muffy baby, beide bestaan uit een elastische band met oorkappen. Hoe ouder je kind, hoe meer keuze er is in gehoorbescherming. 
  2. Een back-up plan maken. Zorg ervoor dat er een plan is voor als je kind het toch niet trekt. Gaan jullie met zijn allen weer naar huis? Gaat éen van beide met kind naar huis? Haalt iemand je kind op zodat jullie kunnen blijven? Wat het plan ook is, zorg dat je er in ieder geval over nagedacht hebt.
    ps. Als je kind op laten halen je backup plan is, en je geeft borstvoeding, VERGEET DAN JE KOLF NIET! Trust me!
  3. Nuchter (genoeg) blijven. Vind ik persoonlijk heel belangrijk en niet alleen op festivals. Ik geef borstvoeding, dus de rol van BOB ligt sowieso bij mij, maar ook als je geen borstvoeding geeft lijkt het me handig als éen van de ouders helder is.  Daarbij is het met kleine kinderen niet heel fijn wakker worden met een kater.

 

 

 

 

Als laatste een lijstje met kindvriendelijke festivals etc, die wij zelf al bezocht hebben of die op de to go list staan.

Foodtruck festival TREK. in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Enschede en Den Bosch

De Parade. in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

Keltfest. in Vijfhuizen

Gorcums Hippiefestival. in Gorinchem

Castlefest. in Lisse

Imaginarium Festival. in Tytsjerk

Taribush Kuna. in Dwingeloo

Welcome to the Village. in Leeuwarden

Rapalje Zomerfolk. in Groningen

Kiind Weekend. in Neede
Kiind Geboorte en Borstvoedingsfestival. in Alkmaar
De Appelparade (samen met Kiind). in Lisserbroek

Ouders Natuurlijk. in Arnhem

Mañana Mañana Festival. in Hummelo
Kids 'n Billies. in Nijmegen

Fields of Joy. in Oldenzaal

Kids@thepark. in Hengelo
Historisch Zoetermeer. in Zoetermeer
Ribs & Blues. in Raalte

North Sea Jazz Kids. in Rotterdam

Misty Fields. in Heusden

Ruigmarkt. in Ruigoord

The Living Village. in Dalfsen

 

Zijn er nog leuke kindvriendelijke festivals die er zeker bij moeten? Let me know!

Reactie schrijven

Commentaren: 0