· 

Beleef de Betovering!

Dat is het motto van Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Uren heb ik er als kind gespendeerd. Bijna iedere woensdag uit school nam onze moeder ons mee naar het sprookjespark, en terwijl wij lekker aan het spelen waren in de speeltuin, smeerde zij voor ons een broodje. Alle kabouterliedjes kende ik uit mijn hoofd, ik kon het hele verhaal van prinses Violinde meevertellen en ik had het rondje van de Vogeltjestrein al wel duizend keer gezien. Zelfs toen ik er zelf eigenlijk te groot voor werd, bleef het leuk om naar Sprookjeswonderland te gaan: samen met mijn zusje op de paardjes, of met haar meelopen als ze een rondje in de lieveheersbeestjesbootjes deed. Sprookjeswonderland was nooit een straf. Toch was ik er al ruim 10 jaar niet meer geweest. Dus hoog tijd om het prachtige park weer eens te bezoeken. Nu met mijn eigen kinderen. 

Op een mooie zonnige dag besluiten we dat we nu heen gaan. We pakken wat spullen in, printen nog snel pasfoto's uit voor een seizoensabonnement, laden de kinderen in de auto en gaan op weg. Niet lang op weg, Enkhuizen is per slot van rekening maar 20 minuutjes met de auto. Floyd en Logan kregen het uiteraard voor elkaar net voor aankomst in slaap te vallen, dus we hijsen ze in de draagzakken (wat moet je toch zonder) en lopen naar de entree. 

Die is nogal veranderd sinds de laatste keer dat ik in Sprookjeswonderland geweest ben. Waar het vroeger een huisje met een poort was ergens aan de weg langs het park, is het nu een Efteling-achtig kasteel. Gelukkig zijn de prijzen niet Efteling-achtig; de entree per persoon vanaf 2 jaar is €11.-, en €32.- voor een seizoenskaart. Parkeren op het parkeerterrein voor het park is gratis.

Floyd en Logan lijken wel te ruiken dat er iets te beleven is, gezien ze bij binnenkomst gelijk weer klaarwakker zijn. Dat is mooi, want dan kunnen ze 10 rondjes in de carrousel. Net voordat Martijn en ik misselijk zijn gedraaid, spot Floyd gelukkig de auto's op de oldtimerbaan. Nadat we daar 3 keer bijna uit de bocht vlogen (niet echt hoor, doen alsof is heel leuk), gaan we door naar het volgende rondje: de Vogeltjestrein. We nemen plaats in de voorste wagon, Lijster genaamd (als ik me niet vergis), en er begint een liedje te spelen. Hé, die ken ik nog "handen binnenboord, voeten binnenboord, neus binnenboord en netjes blijven zitten zoals dat hoort....". Floyd die kijkt zijn ogen uit naar alle draken die we tegenkomen en Logan is vooral betoverd door het treintje zelf.

"Wie niet van een kind geniet ziet het allermooiste niet"

Als het treintje weer aankomt op het perron wil Floyd uiteraard nog een keer, jammergenoeg voor hem moeten we eerst op zoek naar een wc dus we stappen uit. We lopen verder naar de oude ingang, daar is nu de Hupsakeet: een winkeltje met een terrasje en hoera; wc's! De wc's zijn supernetjes en schoon, en er is een algemene verschoonhoek. Altijd een plus want dan hoeft papa de dames-wc's niet in (oké, niet dat hij dat een probleem zou vinden).

Na deze korte plaspauze gaan we naar het kabouterbos. Aan het begin van het bos staat een bordje met de tekst "Wie niet van een kind geniet ziet het allermooiste niet". Het bordje hangt er al zolang als ik me kan herinneren, maar ik lees het nu even bewust. Het is best een cliché, maar het ouderschap zit nou eenmaal vol met clichés en deze klopt als een bus. Wat is er nu mooier dan een kind dat verwonderd kijkt naar een dansende en zingende paddenstoel of een kind dat na twintig keer hetzelfde rondje nog steeds enthousiast gilt dat er daar een reuzenslak zit!?

We lopen dus het kabouterbos in en wat een feest is dat. We worden met een liedje verwelkomd door de torenwachter die in zijn toren in het midden van het plein met kabouterhuisjes zit. De huisjes zijn op kinderformaat zodat alle kindjes goed naar binnen kunnen turen (nee niet gluren, ze zijn het gewend). Elke kabouter heeft een eigen liedje, ik zou het liefst elk liedje af luisteren (dat wilde ik als kind ook altijd vertelde mijn moeder), maar Floyd en Logan kijken overal even naar binnen en rennen dan weer door. Bij de interactieve huisjes zijn ze daarentegen niet weg te krijgen. Logisch, het is ook super spannend dat er een heks tevoorschijn komt als je aan het hek rammelt en dat de reus wakker wordt als je aan zijn teen kriebelt.

Als we het bos uitkomen lopen we naar het Tijdhuis. Floyd en Logan zijn beide helemaal gebiologeerd door Vadertje Tijd en de vier seizoenen. Ik vond het zelf wel jammer dat er wat achterstallig technisch onderhoud is aan het Tijdhuis; een aantal sterrenbeelden lichten niet op en een aantal spotjes doen het niet waardoor je de taferelen slecht kunt zien. Ook doen een aantal van de mechanische poppen het niet helemaal meer. Voor de kinderen maakte het het niet minder indrukwekkend gelukkig.

Na de vier seizoenen is het tijd voor een frietje bij de Vrolijke Friet. Martijn gaat met Logan friet halen. Wat niet duur is overigens, €1.60 voor een bakje friet valt me alles mee, helemaal als je het vergelijkt met het eten in andere attractieparken. Ik doe ondertussen met Floyd een rondje op de mechanische paardjes tegenover het snackpaviljoen. En als de frietjes dan nog niet klaar zijn, ga ik met Logan nog een rondje en Martijn met Floyd. Je moet trouwens wel opletten als je aan het eten bent, de kraaien en mussen zijn best brutaal.

Na het eten gaat FLoyd een rondje in de lieveheersbeestjesbootjes en Logan trekt Excalibur uit de steen. Best knap want mij lukte het niet. Daarna is het bijna sluitingstijd, dus we besluiten naar de uitgang te lopen. Logan en Floyd doen een laatste rondje met de Oldtimers en in de Carrousel en dan is het tijd om naar huis te gaan. Een enorm geslaagde dag!

In Sprookjeswonderland beleef je met recht een prachtige betovering! Je zou het kunnen vergelijken met de Efteling, maar dan specifiek voor jonge kinderen. Het park is echt bedoeld voor kinderen tussen de 1 en 8 jaar. En hoewel ik zelf dolgraag in achtbanen ga en het liefst de hele dag in de fata morgana zou zitten, verkies ik voor jonge kinderen Sprookjeswonderland toch echt boven de Efteling. Het zal je dan ook niet verbazen dat we de afgelopen weken al 3 keer zijn geweest.

Denk je nu 'Jôh mijn kind vind dat park fantastisch!'? Dan lijkt het mij leuk om een keer gezellig samen heen te gaan! Of als je niet samen wilt dan heb ik hier voor je de website. Wil je alvast een voorproefje? Klik dan hier voor een aantal van de toffe Sprookjeswonderland liedjes.

Reactie schrijven

Commentaren: 0