· 

En ik dan?

Vandaag is het begin van Wereld Borstvoeding Week. Overal zie je borstvoedingsfoto's, lees je over hoe goed moedermelk is voor een baby en de borstvoedingstips vliegen je om de oren. Super leuk als je borstvoeding geeft en handig als je van plan bent borstvoeding te gaan geven, maar wat nu als je zo enorm graag wilde, en het lukte niet? Dan doet het pijn om de hele week al die blije foto's langs te zien komen en om te horen hoeveel voordelen het heeft. Waarom geen week voor ouders die zo graag wilden, maar waar het niet ging?

Die is er wel. Dat is deze week; Wereld Borstvoeding Week.

Wereld borstvoeding week is er niet alleen voor ouders die al hun borstvoedingsdoelen halen. Het is ook voor elke ouder die borstvoeding wilde geven voor een dag, een week, een maand, een jaar, maar waar het niet lukte.

Ik weet dat deze week enorm veel pijn kan doen als jij een ouder bent die geen van je doelen kon halen. Ik weet dat het kan voelen alsof iedereen tegen je is, alsof iedereen probeert die wond weer open te trekken om er vervolgens zout in te strooien. Ik snap hoe je je voelt en ik ga je niet vertellen het achter je te laten, het naast je neer te zetten. Ik ga je niet vertellen dat jouw gevoel er niet toe doet.

Jij doet ertoe. Jouw gevoelens doen er toe!

Want jouw gevoel is niet alleen terecht, het is ook belangrijk. Deze gevoelens van pijn, verlies en verdriet zijn een belangrijk onderdeel van de Wereld borstvoeding week.

Het is bijna wreed dat wij, als maatschappij, ouders vertellen over alle voordelen van borstvoeding, en vervolgens niet in staat zijn deze ouders goede hulp en ondersteuning te bieden om hun borstvoedingsdoelen te behalen. Een groot deel van de moeders die vroegtijdig stoppen met borstvoeding, geven aan dat ze graag door waren gegaan en dat ze dat waarschijnlijk gelukt was met meer ondersteuning. Het is een farce waardoor honderdduizenden moeders teleurgesteld worden. Een farce die schadelijke en mogelijk zelfs dodelijke gevolgen heeft. Gezien het enorme verdriet dat moeders voelen door het moeten stoppen met borstvoeding en het feit dat zelfdoding een van de grootste doodsoorzaken onder jonge moeders is, is dat niet een vreemde gedachte. Het helpt in ieder geval niet mee.

Een van de schadelijkste gevolgen van een gebrek aan algemene ondersteuning bij borstvoeding, is dat ouders ook amper emotionele steun krijgen als borstvoeding niet volgens plan gaat. Niemand die ze een knuffel geeft, die ze verzorgt, die de zorg voor andere kinderen even overneemt, die ze geruststelt, die zegt dat ze zich nergens schuldig over hoeven te voelen. Niemand die verteld dat als je weet dat dit het beste is wat je kunt doen in jouw omstandigheden, dat dat alles is dat wie dan ook zou kunnen doen. Je doet wat je kan en dat maakt je een geweldige ouder. Er is niemand om te vertellen dat je aardig voor jezelf moet zijn, dat je jezelf tijd moet geven voor je verdriet. Als je een paar dagen onder een deken op de bank wilt zitten met chocolade en Netflix is er niemand die je verteld dat dat oké is. Er wordt verwacht dat je het achter je laat, dat je het naast je neerlegt en doorgaat met je leven, want het was toch niet belangrijk ofzo. Dus die pijn, en dat verlies, en dat verdriet krijgen nooit de kans om echt te helen.

En dat is waarom deze week zo belangrijk is. Want elke ouder die borstvoeding wil geven, of dat nu een dag, een week, een maand, een jaar of langer is, verdient de juiste hulp en ondersteuning om dat doel te behalen. En de ouders die dat doel niet halen om wat voor reden dan ook, verdienen de juiste emotionele steun om dat te verwerken.

Ik weet dat deze week pijn doet als jij zo'n ouder bent die niet de ondersteuning kreeg die je nodig had, maar het doel van deze week is dat elke ouder de hulp en ondersteuning krijgt die ze verdient. Dat geen enkele ouder meer met deze pijn hoeft te leven.

Vertaald van Breastfeeding Berkshire

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Alain (zondag, 11 augustus 2019 07:38)

    Ik vraag mij nu af waar er wel uitgebreide info te vinden is...