· 

Stel je toch eens voor...

Stel je toch eens voor... dat mensen net als apen zijn. Niet zo heel moeilijk toch? De mens is namelijk niet veel meer dan een geëvolueerde aap. Maar de Apenheul of all places, lijkt het een gek idee te vinden.

"Stel je toch eens voor... dat mensenkinderen zich als gorilla's zouden gedragen." staat er groot op een informatiebord. Persoonlijk heb ik geen moeite me dat voor te stellen. Mensenkinderen behoren namelijk tot dezelfde dierencategorie als gorillakinderen; de draaglingen. De naam zegt het al, mensenkinderen horen gedragen te worden, en dat niet alleen.

Draaglingen worden hulpeloos, maar met werkende zintuigen, geboren. De moedermelk die ze krijgen is niet rijk in vet, maar wel heel rijk in koolhydraten. Deze zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Koolhydraten zijn enorm snel te verteren, dit houd in dat draaglingen vaak gevoed moeten worden. Voor overleving moet een draagling ten alle tijde bij de moeder in de buurt blijven. Een draagling zal het dan ook direct duidelijk laten horen als hij gescheiden wordt van zijn moeder.

Zo gedraagt een baby gorilla zich, en een mensenbaby ook. Wij volwassen mensen weten dat onze baby niet in gevaar is als deze niet aan mama vast zit, maar die baby weet dat niet. Die heeft namelijk nog gewoon het instinct van een baby aapje. 

Het bord gaat verder met de volgende informatieve tekst; "Tot er een broertje of zusje komt mogen gorillakinderen bij hun moeder drinken. Vaak is dat drie of vier jaar, maar soms ook langer.". Kijk dat is leuke informatie! Het daaropvolgende stukje echter, wordt ik minder enthousiast van.

"Stel je toch eens voor... dat is ruim 1000 dagen! Dus ook als je weer gaat werken, op vakantie gaat of je kind naar school gaat. En als dat broertje of zusje er eindelijk is, begin je gewoon weer van voor af aan.". Met daarnaast een illustratie van een moeder die boos kijkt naar de kleuter aan haar borst. 

Die slaat de plank even volledig mis. Ook als je weer gaat werken? Is dat zo raar dan? Dat is voor de meeste moeders in Nederland met een maand of 3. Je hebt betaald voed/kolfrecht op je werk tot 9 maanden, de WHO raad aan minstens 2 jaar borstvoeding te geven, maar stel je toch eens voor dat je nog borstvoeding geeft als je weer gaat werken? En serieus? Als je op vakantie gaat? Want dat kan echt niet! Borstvoeding geven op vakantie... de horror... daar moet je toch niet aan denken... pffft stel je voor...

Ten tijde dat je kind naar school gaat zal het nog twee, misschien 3 keer op een dag aan de borst willen drinken. En gezien de natuurlijke speenleeftijd voor een mensenkind tussen de 2 en 7 jaar ligt (gemiddeld 4 jaar), kan ik me heel goed voorstellen dat er nog kinderen aan de borst drinken als ze op 4 jarige leeftijd naar school gaan. Mijn oudste kind heeft de teller momenteel op 3,5 jaar staan. Daar heb je gelijk het enige verschil, wij mensen kiezen er soms voor het oudere kind met een jonger broertje of zusje mee te laten drinken.

Op naar de volgende informatieve tekst op het bord; "Gorillakinderen slapen drie à vier jaar bij hun moeder in het slaapnest." Ook erg leuk om te weten, maar uiteraard komt er opnieuw een 'stel je voor...'.

"Stel je toch eens voor... iedere nacht. Gezellig tussen jou en je partner in. Geen wonder dat het volgende kind nog even op zich zal laten wachten.". Weer vergezeld van een tekening: een kind, blij, in het midden van een bed, met aan beide kanten een chagrijnig kijkende ouder.

Kamperen in eigen huis tijdens de hittegolf
Kamperen in eigen huis tijdens de hittegolf

Inderdaad! Hartstikke gezellig! Maar dan nu niet sarcastisch. En als je uitgaat van de richtlijnen voor veilig samen slapen, ook niet tussen jou en je partner in. Samen met je kind in een bed slapen is oprecht heerlijk, helemaal in combinatie met die borstvoeding. je wordt wakker, je stopt een tiet in de mond van je kind en je slaapt weer verder. En als ze wat ouder zijn, regelen ze het zelfs allemaal zelf. Ik doe geen oog meer open 's nachts, maar weet vrij zeker dat mijn kinderen zich nog een paar keer aankoppelen. Stel je toch eens voor... dat je elke nacht meerdere malen je bed uit zou moeten. Eigenlijk heeft de natuur het heel simpel bedacht. Zolang je kind borstvoeding krijgt slaapt het bij je in bed.

De tweede zin getuigt vooral van weinig fantasie. Want kindertjes maken kan alleen in bed? Ik heb altijd medelijden met mensen die zo reageren op samen slapen. Die zullen vast een heel saai seksleven hebben. Daarbij is het lichamelijk gezien niet verkeerd om een langere tijd tussen kinderen te hebben. Vroeger zorgde de lange borstvoedingsperiode er ook bij mensen voor dat er een jaar of 3 à 4 tussen kinderen zat. In rijke gezinnen gaf daarom een min de borstvoeding, zodat moeder weer snel zwanger kon raken. Je moest als vooraanstaand man namelijk zoveel mogelijk nazaten hebben. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Dus Apenheul. Ik kan me niet alleen voorstellen dat mensenkinderen zich net zo gedragen als gorilla's, ik weet dat mensenkinderen zich net zo gedragen als gorilla's. Mensen zijn en blijven namelijk weinig meer dan apen die het wiel hebben uitgevonden en een fikkie kunnen stoken. Dat wij westerse apen zo ver van onze natuur verwijdert zijn dat we dat niet meer weten, maakt het niet minder waar.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marije (woensdag, 04 september 2019 20:34)

  Leuk geschreven Esther! Ik kan me niet voorstellen dat de Apenheul dit echt heeft opgeschreven.. bizar!

 • #2

  Apenheul (maandag, 09 september 2019 16:46)

  We hebben de afgelopen week meerdere meldingen gekregen over de tekst op het bord over de gorilla's en hun opvoeding in Apenheul. Dit heeft ons best een beetje verbaasd, want de borden staan al jaren in ons park. Maar tijden veranderen en dat maakt dat sommige informatie misschien toch wat verouderd is.

  Laten we voorop stellen dat het nooit onze bedoeling is om foutieve informatie te delen. Als mensen denken dat onze informatie niet klopt, dan is het fijn dat ze ons hierop wijzen. Dan kunnen we hier in de toekomst rekening mee houden. We hebben de makers van de borden inmiddels op de hoogte gebracht. Komende winter gaan we een deel van de borden vervangen. We zullen dan ook weer goed naar deze teksten kijken en ze waar nodig aanpassen.