· 

Voorbereiding

Ik zal mij even voorstellen, ik ben Esther, ik woon samen met mijn vriend Martijn en onze zoontjes Floyd en Logan in Wijdenes. Ik werk als draagconsulent en ik geef zwangerschapscursussen. In juli 2020 verwachten wij ons derde kindje. Voor Moederraad geboortehart neem ik jullie de komende maanden met ons mee in deze zwangerschap. 

Als het op mijn zwangerschap en bevalling aankomt ben ik best een beetje een controlfreak. Niet op het gebied van de zwangerschap en bevalling op zich, ik heb alle vertrouwen in mijzelf en het kindje in mijn buik. Nee, ik ben een controlfreak als het gaat om zorgverleners. Veel mensen zullen misschien denken: “Je meld je toch gewoon ergens aan en klaar?”, maar voor mij ligt dat iets gevoeliger.

Floyd en Logan zijn in Rotterdam geboren. De bevalling van Floyd was zeer traumatisch. Ik had het gevoel dat het medisch handelen mij overkwam en ik miste communicatie over wat er gebeurde. Een goede communicatie had kunnen voorkomen dat ik een middel toegediend kreeg wat bij mij, door een afwijking, juist veroorzaakt wat het moet voorkomen. Ik heb hier later met de klinisch verloskundige over gesproken. Helaas blijf ik het gevoel houden dat dit aan dovemans oren gericht was.
Ik wist wel: “Dit gaat mij niet nog een keer gebeuren!”. Voor mijn tweede zwangerschap en bevalling vond ik een fantastische verloskundige. Iemand die ik vertrouwde en die vertrouwen had in mij. Mijn tweede bevalling was prachtig en een enorme verademing. 

Vorig jaar zijn we naar Wijdenes verhuist, het West-Friese dorpje waar ikzelf geboren en getogen ben. Er was toen nog geen sprake van een derde kindje, maar de wens op termijn was er wel. Gezien mijn werk blijf ik altijd met mijn hoofd in zwanger, beval en baby land. Dus ik ben gelijk na de verhuizing al wat onderzoek gaan doen naar verloskundigenpraktijken in de buurt. 

Ik heb eerst vooral gegoogeld, gelezen in geboortegroepen op Facebook en wat rondgevraagd bij vriendinnen. Afgelopen voorjaar bedacht ik mij dat ik graag persoonlijk kennis zou willen maken met praktijken in de buurt (ook omdat dat best handig is voor mijn bedrijfje), dus heb ik bij verschillende praktijken gevraagd of een kennismakingsgesprek pre-zwangerschap een optie was. En dat kon gelukkig!

Uiteindelijk heb ik met twee praktijken een persoonlijk gesprek gehad. En wat fijn was dat zeg! Geen druk, want er was toch nog geen sprake van een zwangerschap, en gewoon aftasten wat voor gevoel ik bij welke praktijk kreeg. Ik kwam zelfs uit bij een andere praktijk dan waar ik in eerste instantie een lichte voorkeur voor had en dan waar ik was uitgekomen als ik alleen op websites af was gegaan.

Dus toen wij er begin november achter kwamen dat we nog een klein hummeltje gaan krijgen, hoefden we niet meer op zoek naar een verloskundigenpraktijk waar we ons goed bij voelen. Voor sommige mensen klinkt dit allemaal misschien wat overdreven, maar deze controlfreak werd er erg blij van. Eigenlijk raad ik het iedereen aan bij het zoeken naar een verloskundigen praktijk: ga niet gelijk af op een naam, beschrijving op een website, ook niet direct op ervaringen van vriendinnen, maar vraag om een kennismakingsgesprek. Het is jouw zwangerschap, jouw baby, jouw bevalling, jij moet je goed voelen bij de zorgverleners die jou bijstaan!

Heb jij ook zo’n uitgebreide voorbereiding gedaan? Of juist helemaal niet? Vertel het in de reacties.
Vind je het leuk om mijn zwangerschapsavonturen verder te volgen? Houd dan vooral de facebookpagina van Moederraad Geboortehart goed in de gaten, er komt snel weer een nieuwe blog online! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0