Workshop

Dragen in de kinderopvang

Vanuit de thuissituatie naar de kinderopvang is een grote verandering. Opeens is er niet meer een vertrouwde ouder en een vertrouwd thuis. Opeens zijn er allemaal nieuwe verzorgers, allemaal andere kinderen die ook aandacht nodig hebben en allemaal nieuwe prikkels. Het is niet vreemd dat deze verandering voor sommige kinderen best moeilijk is.

Het is daarbij voor pedagogisch medewerkers niet eenvoudig om alle kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat het niveau van het stresshormoon cortisol hoger is bij baby’s in de opvang, dan bij baby’s die thuisblijven bij een vaste verzorger.

Het gebruik van een draagdoek of draagzak helpt om aan de behoefte aan geborgenheid van een baby te voldoen. Tegelijkertijd heb je je handen vrij voor de verzorging van de andere kinderen. Dat kindje dat zoveel huilt, niet in slaap kan komen of juist erg stil is, komt eindelijk aan zijn trekken. Het is verder een praktische en lichte manier om een baby vast te houden, bijvoorbeeld tijdens een uitje of tijdens het eten met de andere kinderen. Dragen met een goed ergonomisch systeem en met de juiste techniek is ook aanzienlijk lichter dan een kind langere tijd op de arm dragen.

Waarom dragen?

Lichaamscontact is een van de grootste levensbehoeftes van een baby. En het dragen van een baby is een simpele manier om aan deze behoefte te voldoen en een veilige hechting te bevorderen. In een Amerikaans onderzoek onder risicomoeders bleek dragen de veilige gehechtheid te verhogen van 38% naar 83%(1)! In de kinderopvang is 42% van de kinderen veilig gehecht aan een pedagogisch medewerker, dit is een oké hoeveelheid, gezien wereldwijd maar 65% van de kinderen veilig gehecht is aan hun moeder(2), maar het kan natuurlijk nog beter.
Dragen is daarnaast goed voor elk aspect van de ontwikkeling van kinderen. Vanaf een veilige plek op ooghoogte leert een kind veel over de wereld en over zichzelf. De meeste kinderen zijn dan ook heel rustig en tevreden als ze worden gedragen.

Wat leer je tijdens de workshop?

Tijdens de workshop 'dragen in de kinderopvang' vertel ik eerst (kort) over de theorie. Waarom zou je een kind dragen, ergonomie voor kind en pedagogisch medewerker, veiligheid, en de keuze voor een goede draagdoek of draagzak. Daarna gaan we aan de slag.

De verdere workshop kan op verschillende manieren worden ingevuld. Jullie kunnen verschillende modellen/draagmanieren proberen om later tot een goede keuze te komen voor jullie situatie. Hierdoor zullen de deelnemers de geoefende methode mogelijk niet voldoende beheersen om deze echt veilig en verantwoord te kunnen gebruiken. Echter is een korte extra voorlichting op een later moment, altijd mogelijk. Jullie kunnen ook een specifiekere keuze maken zodat we ons tijdens de workshop kunnen concentreren op de gekozen methode. Hierdoor is er meer tijd om te oefenen, waardoor de pedagogisch medewerkers na de workshop hun opgedane ervaring gelijk in praktijk kunnen brengen. Een middenweg is ook mogelijk.
Ik denk graag met jullie mee over de beste invulling voor jullie locatie.

Details

Het programma kan in overleg worden afgestemd op de wensen van de organisatie en locatie. Een draagworkshop duurt 2 tot 4 uur, afhankelijk van de inhoud en groepsgrootte. De kosten voor een workshop 'dragen in de kinderopvang' liggen tussen de €250 en de €450. De maximale groepsgrootte voor de workshop is 10 personen.

Aanvraagformulier workshop dragen in de kinderopvang

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.