Geboorte · 11. juni 2021
Vitamine K
Gisteren werd bekend dat vanaf volgend jaar pasgeborenen standaard een vitamine K injectie krijgen na de geboorte. Dit in plaats van de druppels die nu standaard gegeven worden. Laat ten eerste duidelijk zijn dat ik niet tegen vitamine K profylaxe ben, en ook niet perse tegen de beslissing dat standaard als injectie te gaan geven. Waar ik wel een probleem mee heb is de geframede informatie en het taalgebruik in de nieuwsberichten die ik er over vind (en waar zorgverleners ook regelmatig niet...
Dragen · 07. december 2020
De vraag “kan jouw kind niet lopen?” is er een die regelmatig voorbij komt als je een peuter of kleuter in de draagzak of doek hebt. Nare vraag eigenlijk. Misschien is het antwoord nee, want niet elk kind kan lopen. Om wat voor reden dan ook. En wat moet je dan als vraagsteller? Waarschijnlijk je behoorlijk schamen voor je behoefte je te bemoeien.
Ontwikkeling · 27. oktober 2020
“Zou je niet eens beginnen met hapjes? Ze is er duidelijk klaar voor; ze kijkt het eten uit je mond.”
Geboorte · 11. oktober 2020
Dinsdag 21 juli 2020. 42 weken en 3 dagen ben ik zwanger. Mijn verloskundigen staan nog steeds achter mijn beslissing thuis te bevallen en niet ingeleid te willen worden. Ik prijs me daar best gelukkig mee, een verloskundige praktijk die zwangeren ook nog na 42 weken wil begeleiden is zeker niet standaard.
Moederraad · 25. september 2020
Met 41 weken en 2 dagen heb ik een afspraak bij de verloskundige. Mijn bloeddruk is mooi laag, baby is lekker druk en alles gaat verder goed. Ik heb een paar keer een dag voorweeën gehad, maar echt aanstalten om geboren te worden maakt de kleine meid niet. Ze zit nog lekker op haar plek en heeft geen haast.
Geboorte · 23. september 2020
“Verloskundigen bezorgd over opkomst bevallingscoaches”, “Bemoeizuchtige doula’s frustreren geboortezorg”, “De gyneacoloog voelde zich volledig buiten spel gezet”. Dit koppen Nieuwsuur en het NRC. Ik wordt hierdoor gelijk getriggert. Ik geef het gelijk toe. Als ik dit lees, lopen de rillingen over mijn rug en ben ik bang voor wat er nou weer bedacht gaat worden om het barenden extra moeilijk te maken. Ik wordt er oprecht boos om.
Moederraad · 10. juni 2020
Rond de 30 weken zwangerschap had ik een intake met de kraamzorg. Vanwege Corona was deze telefonisch in plaats van in persoon. Ik heb daar uiteraard alle begrip voor, maar heb er wel wat moeite mee. Ik heb, laat ik het noemen een lichte vorm van, autisme en vind telefonische gesprekken moeilijk. Een groot deel van een gesprek is lichaamstaal en dat kun je uiteraard niet zien door de telefoon. Zonder lichaamstaal kan ik slecht verwerken wat er gezegd wordt door iemand. Met andere woorden, wat...
Geboorte · 16. maart 2020
Het maken van een geboorteplan is gewoon heel erg nuttig. Het helpt je stil te staan bij wat jij belangrijk vind tijdens een bevalling, het geeft duidelijkheid voor jezelf, je partner en zorgverleners, en het geeft je de kans na te denken over jouw keuzes bij verschillende scenario's.
Geboorte · 16. maart 2020
“Waarom zou je een geboorteplan maken? Een bevalling is toch niet te plannen.”. Het is een opmerking die ik regelmatig langs zie komen of te horen krijg. Helemaal nu ik zelf weer zwanger ben. Dus ik dacht laat ik eens antwoord geven op die vraag; waarom zou je nou eigenlijk een geboorteplan maken?
Moederraad · 12. maart 2020
6e controle (30 weken): bevalplan bespreken. Dat staat op de controle checklist die ik bij de intake meegekregen heb. 30 weken. Dat vind ik zelf eigenlijk te laat. Niet zelden komt een zwangere er bij het bespreken van het geboorteplan achter dat de protocollen van een verloskundigenpraktijk niet aansluiten bij haar wensen. En na 30 weken nog een verloskundige zoeken die je wel steunt in je wensen is niet altijd even makkelijk, vaak weten zwangeren niet eens dat overstappen een optie is. Wat er...

Meer weergeven