Geboorte

Geboorte · 11. juni 2021
Vitamine K
Gisteren werd bekend dat vanaf volgend jaar pasgeborenen standaard een vitamine K injectie krijgen na de geboorte. Dit in plaats van de druppels die nu standaard gegeven worden. Laat ten eerste duidelijk zijn dat ik niet tegen vitamine K profylaxe ben, en ook niet perse tegen de beslissing dat standaard als injectie te gaan geven. Waar ik wel een probleem mee heb is de geframede informatie en het taalgebruik in de nieuwsberichten die ik er over vind (en waar zorgverleners ook regelmatig niet...
Geboorte · 11. oktober 2020
Dinsdag 21 juli 2020. 42 weken en 3 dagen ben ik zwanger. Mijn verloskundigen staan nog steeds achter mijn beslissing thuis te bevallen en niet ingeleid te willen worden. Ik prijs me daar best gelukkig mee, een verloskundige praktijk die zwangeren ook nog na 42 weken wil begeleiden is zeker niet standaard.
Geboorte · 23. september 2020
“Verloskundigen bezorgd over opkomst bevallingscoaches”, “Bemoeizuchtige doula’s frustreren geboortezorg”, “De gyneacoloog voelde zich volledig buiten spel gezet”. Dit koppen Nieuwsuur en het NRC. Ik wordt hierdoor gelijk getriggert. Ik geef het gelijk toe. Als ik dit lees, lopen de rillingen over mijn rug en ben ik bang voor wat er nou weer bedacht gaat worden om het barenden extra moeilijk te maken. Ik wordt er oprecht boos om.
Geboorte · 16. maart 2020
Het maken van een geboorteplan is gewoon heel erg nuttig. Het helpt je stil te staan bij wat jij belangrijk vind tijdens een bevalling, het geeft duidelijkheid voor jezelf, je partner en zorgverleners, en het geeft je de kans na te denken over jouw keuzes bij verschillende scenario's.
Geboorte · 16. maart 2020
“Waarom zou je een geboorteplan maken? Een bevalling is toch niet te plannen.”. Het is een opmerking die ik regelmatig langs zie komen of te horen krijg. Helemaal nu ik zelf weer zwanger ben. Dus ik dacht laat ik eens antwoord geven op die vraag; waarom zou je nou eigenlijk een geboorteplan maken?
Geboorte · 25. februari 2020
Vorige week plaatste ik het eerste deel van dit verhaal; de aanloop naar de bevalling. Nu volgt dus deel twee; de bevalling zelf. Ik zal beginnen met een zeer korte ‘previously on…’ voor de mensen die deel 1 niet gelezen hebben (wel lezen hoor!).
Geboorte · 18. februari 2020
Het is alweer even geleden. Logan is een paar weken terug al 2 jaar geworden en in juli verwachten we ons derde kindje. Dat weerhoudt mij er uiteraard niet van om het verhaal van zijn bevalling te vertellen. Ter lering ende vermaak. Of iets dergelijks. Ik ga dit verhaal in twee delen doen: de aanloop en de bevalling zelf.
Geboorte · 26. april 2019
Het is onderhand 3 jaar geleden, maar het doet nog steeds pijn.