cursus geboorteplan schrijven

“Waarom zou je een geboorteplan maken? Een bevalling is toch niet te plannen.” Je zult het als zwangere vast wel eens gehoord of gelezen hebben. Maar klopt het ook? Is het maken van een geboorteplan echt onzinnig? Of is het eigenlijk heel nuttig?

Tijdens de 1 daagse cursus leer je alles over het belang van een geboorteplan en hoe je dat geboorteplan dan maakt. Er wordt je niet verteld wat er precies in het plan moet komen, je krijgt enkel de informatie en middelen om een succesvol plan op te zetten, zodat jij zelf de keuzes kunt maken die voor jou goed voelen.

Elke zwangere heeft wensen voor de bevalling. Wensen waarvan je je soms niet eens bewust bent. Misschien denk je wel 'ik laat het allemaal over me heen komen'. Dit kan er voor zorgen dat je bevalling je enorm overvalt. Er gebeuren dingen waarvan jij niet eens wist dat het kon, je wordt overrompelt en mogelijk overruled door je zorgverleners. Achteraf zit je met je prachtige kindje, en een vervelende herinnering aan hoe dat kindje ter wereld is gekomen, misschien zelfs wel een trauma.

Weten welke keuzes je kunt maken voor je bevalling kan je helpen bewust te worden van wat jij eigenlijk wilt. En door middel van een geboorteplan kun je deze keuzes goed communiceren met je zorgverleners. Zo maak je de kans op een mooie herinnering aan je bevalling zo groot mogelijk.

En daarom is deze cursus er! Naast dat het ook super gezellig is!

Tijdens de cursus bespreken we onder andere

 • Waarom je een geboorteplan zou maken
 • Wat je in een geboorteplan kunt zetten
 • Opties tijdens je bevalling en keuzes die je kunt maken
 • Verschillende situaties
  • Thuisbevalling
  • Poliklinische bevalling
  • Medische bevalling
  • Keizersnede
  • Onvoorziene gebeurtenissen
 • Hoe je een geboorteplan opzet
 • Fases van een bevalling
 • Hulpmiddelen bij het maken van een plan
 • Het bespreken van je plan met je partner en zorgverleners

Daarnaast is er genoeg ruimte om te praten met elkaar. Over hoe je tegen de onderwerpen en je bevalling aankijkt, wat je wensen zijn, of misschien je ervaring en we zullen samen het begin van je geboorteplan opzetten. Het doel is niet om op te leggen hoe je het “moet” aanpakken, maar wel om jou als zwangere te helpen met het maken van een zo succesvol mogelijk geboorteplan. 

Een grote meerwaarde van het volgen van de cursus is het persoonlijke contact. Je hebt alle ruimte om vragen te stellen en te sparren over de onderwerpen. Ook leer je nieuwe mensen kennen.

De cursus geboorteplan maken is voor alle zwangeren. Niet alleen voor ouders die hun eerste baby verwachten! Ook wanneer je al eens bevallen bent, is de cursus absoluut een aanrader. Veel zwangeren ervaren (h)erkenning en veelal ook bevestiging van hun gevoelens en ervaringen bij hun eerdere bevalling(en).


Wat gaan we doen

Eerst krijg je alle informatie die je nodig hebt om een succesvol geboorteplan te maken, vervolgens gaan we aan de slag met een opzet voor jouw eigen droomgeboorteplan.


Wat krijg je

 • Deelname aan de cursus, waarbij de partner uiteraard ook welkom is.
 • Kleine groepen, waardoor er voor iedereen voldoende aandacht kan zijn.
 • Voorbeelden, sjablonen en hulpmiddelen om je geboorteplan te maken.
 • Up to date informatie.

Cursus volgen

Groepscursus

In een groep van maximaal 10 personen volg je de cursus. De cursus duurt zo'n 3 tot 4 uur.

Locatie

De cursus wordt gegeven in de prachtige ruimte van buurthuis 'Bij de Buurtvrouw'. Parkeren kan achter op het terrein.
Buurthuis 'Bij de Buurtvrouw'
Kerkbuurt 52
1608EN Wijdenes

 

Data 

Kosten

De kosten voor de groepscursus zijn €50,- per persoon of €75,- per koppel.


individuele cursus

Kun je niet wachten op de volgende cursus? Of heb je liever alle aandacht voor jezelf? Dan is de individuele cursus iets voor jou. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Locatie

De cursus vind plaats bij jou thuis of in mijn praktijkruimte in het buurthuis 'Bij de Buurtvrouw'.

Kosten

De kosten voor de individuele cursus zijn €140,- per koppel.


Online cursus

Je kunt de cursus ook online volgen. In dat geval stuur ik je de oefeningen van tevoren met de post toe. Het contact doen we door middel van videobellen. Neem contact op voor de mogelijkheden

Locatie

Achter je computer aan de keukentafel, op de bank of waar je dan ook lekker zit met een computer.

Kosten

De kosten voor de online cursus zijn €120,- per koppel.